Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a vorbit, joi, la Antena 3, despre programul „Casa Verde Fotovoltaice”, un program prin care românii își pot achiziționa aceste panouri solare extrem de importante în această perioadă. Oficialul a anunțat că, „20.000 de români deja au primit vestea bună, că vor putea instala aceste panouri fotovoltaice, prin finanțare de la AFM”, iar „pentru prima dată în istorie, zeci de mii de familii vor avea posibilitatea să producă energie electrică în regie proprie”.
„Anul trecut au fost depuse în decembrie și ianuarie, practic, anul trecut și anul acesta, 45.000 de dosare la AFM. Agenția a început evaluarea acum 3 luni, suntem la 20.000 de dosare evaluare aprobate. Asta înseamnă că 20.000 de români deja au primit vestea bună, că vor putea instala aceste panouri fotovoltaice, prin finanțare de la AFM.
5.000 de euro este subvenția care se acordă și din acești bani pot instala acele capacități care să reducă consumul pentru nevoia proprie a energiei electrice. Am avut zilele acestea mai multe întâlniri cu colegii noștri de la ministerul Energiei și de la ANR. A existat un blocaj în racordarea consumatorilor la rețelele naționale de distribuție.
Atât noi, cât și celelalte instituții au cerut distribuitorilor să urgenteze și să faciliteze racordarea acestor consumatori, care, în sfârșit, produc și consumă la rețeaua națională. Vor exista, cu siguranță, și controale pe această temă declanșate de ANRE și prin acest lucru, practic, pentru prima dată în istorie, zeci de mii de familii vor avea posibilitatea să producă energie electrică în regie proprie”, a afirmat Tanczos Barna.
Tanczos Barna a afirmat că, în următoarele două luni, programul trebuie să fie pregătit pentru 2023, pentru a putea fi extins, în contextul în care cererea a crescut foarte mult.
„Nimeni nu a putut să prevadă acum doi ani de zile ce se va întâmpla pe piața energetică și nimeni n-a putut să prevadă acest boom de cerere pentru acest tip de producție proprie de energie electrică. Atât noi, instituțiile, cât și firmele care fac instalarea acestor panouri și producătorii de panouri fotovoltaice, trebuie să se pregătească pentru noua situație.
Noi trebuie să asigurăm finanțare și sistem instituțional de sprijin și, de aceea, pregătim descentralizarea programului. Vom iniția demersul, pentru a implica autoritățile locale în evaluare, descentralizarea programelor. Primarul nu face niciodată evaluarea, ci autoritatea locală, pe baza unui regulament foarte clar și o procedură simplificată, prin care reducem la minim, la 2-3 documentele necesare, astfel încât evaluarea să fie foarte simplă, facilă și rapidă.
În același timp, asigurăm o evidență națională a tuturor cererilor depuse și o prefinanțare, care se acordă în cazul în care reușim să ajungem la acest acord cu autoritatea locală, astfel încât bugetul autorității locale să nu fie afectat deloc”, a precizat Tanczos Barna.
Ministrul Mediului a vorbit și despre programul „Rabla pentru becuri”, în contextul în care există un buget în valoare de 400 de milioane de lei, iar voucherele pentru un bec cu LED de maximum 15 volți sunt de 200 de lei.
„La fel ca în cazul sistemelor de producere de energie electrică, economiile se pot realiza prin programe naționale, prin impulsionarea unor măsuri, care se iau la nivelul fiecărei gospodării. Acest program are acest rol, de a sprijini schimbarea becurilor clasice, cu unele pe LED, astfel încât consumul să se reducă semnificativ. La fel cum se făcea pentru electrocasnice, același sistem informatic, în care se înscriu beneficiarii.
În același sistem vor fi înscrise și companiile, magazinele care vând aceste tipuri de becuri, care consumă puțin și, prin acest lucru, voucherul se acordă prin sistemul informatic, se merge la magazin și în schimbul unui bechi vechi se poate cumpăra unul eficient. Sper ca săptămâna viitoare să intre în ședința de Guvern modificarea de buget AFM. Ghidul este deja în consultare publică.
După modificarea bugetului și aprobarea bugetului de 400 de milioane de lei, programul poate fi pornit, trebuie să vedem situația complet schimbată. Noi suntem pregătiți cu toate documentele, la sfârșitul lunii octombrie cu siguranță se poate porni programul”, a menționat Tanczos Barna.
În ceea ce privește programele „Rabla pentru electrocasnice” și „Rabla pentru mașini”, oficialul a precizat că ele „sunt operaționale și acum, iar la sfârșitul anului, înainte de sărbători, o să mai avem o sesiune pentru electrocasnice”.
„Ca și anul trecut, mai avem bani, avem buget pentru a sprijini schimbarea echipamentelor electrocasnice, energofage, cu unele mai eficiente și mergem mai departe și cu „Rabla Clasic” și cu „Rabla Plus”. Pe 30 septembrie am avut o nouă sesiune de depunere de cereri pentru „Rabla Plus” și pentru „Rabla Clasic”.
Fondurile sunt rezervate deja, am făcut plăți de peste 300 de milioane de lei în programul „Rabla Mașini”, anul acesta, și sumele cresc. Trebuie să vedem faptul că, față de acum doi ani, lucrurile s-au schimbat radical. Interesul pentru aceste programe a crescut foarte mult, vorbeam de mii de cereri depuse”, susține Tanczos Barna.
Întrebat dacă mai este rentabil să-ți cumperi mașina electrică în această perioadă de criză energetică, Tanczos Barna afirmat că „fără doar și poate, chiar și în momentul de față, la un preț de aproape doi lei, consumul pe kilometru nu este mai mare la mașina electrică decât la o mașină pe benzină sau pe motorină. În continuare, este cel puțin la fel de avantajos ca orice altă variantă de mijloc de transport, dar eliminăm complet emisiile de gaze cu efect de seră și reducem poluarea în orașe”.